Thursday, June 21, 2012

SIBERI IIRISED

 Siberi iirised on minu jaoks suur avastus. Oli aeg, kui panin mõlemad liigid ühte ,,patta,,. Arusaamatuks jäi küll juurika osa, miks ühtedel jäme juur ja teistel juurepuhmas. Õisigi ei eristanud, päris sarnased olid tollal.
Tark Teejuht, aitäh Sulle!  Kui targaks olen ikkagi selle 10 aastaga saanud. Olen nagu öö ja päev!








Täna õppisin veel ühe taime, kõrreliselehine iiris. Ise olin kogu aeg mõelnud, no miks ta ometi ei siruta välja oma õisi. Nüüd selge, et ta ongi selline salalik.




                                       Kollane on siis võhumõõk, st. et ikkagi, et siberi iiris. Või?
Leidsin peenralt uue siberlase, kollase.
Veel üks on avanemata. Põnev, milline õis sealt tuleb.

3 comments:

  1. Oo, need sinised õied. Vaatan neid iiriseid blogist blogisse ja on ikka iludused küll. Ja need lõhnavad ka.

    ReplyDelete
  2. On ju kaunid need siberlased? Nii graatsilised ja õrnad nagu lendu tõusev liblikaparv rohelise puhmiku kohal. Sordinimesid Sa niikuinii veel ei taha, eksole:D

    Siberi iiriste rühma kuulub 11 liiki iiriseid, kellest meil kasvab looduslikult 2, ja neid ei kutsuta eesti keeles mitte iiristeks, vaid võhumõõkadeks- sinine on siberi võhumõõk ja kollane on kollane võhumõõk. Varem võis neist aretatud sorte nimetada samuti rahumeeli võhumõõga sortideks, sest sorte püüti aretada vaid kahest liigist, kus ema- või isetaime oli täpselt pooleks. Nüüd on aretustöö jõudnud nii kaugele, et ristatakse kõiki sellesse suurde rühma kuuluvaid iiriseid ja polegi enam teada, kas neis uutes sortides ka üleüldse on siberi võhumõõga verd ja seetõttu on uusi sorte otstarbekam nimetada siberi iiriste sortideks. Kollase võhumõõga sorte on veel vähe, seetõttu on liik ise ja temast aretatud sordid ikka kollase võhumõõga sordid. Selline keeleline segadus puudub teistes keeltes ja on vaid meile omane.

    ReplyDelete
  3. Mulle on need siberlased ka kuidagi eriti hingelähedased, tõsi, neid esiagu aias vaid mõned.
    Tänud teadmiste jagamise eest, kõigile!

    ReplyDelete