Wednesday, June 13, 2012

MIS TOIMUB?!

 See on nüüd uus kobarpea! Ei mõista, mis temaga lahti on. Kas keegi oskab öelda, mis siin toimub?

Ja üldse meie aias see lehtede keerdumine kestab juba paar aasta. Kevadel näitasin pojengi ja sõstrapõõsast. Arutasime, et väetise puudus. Annan siis varsti seda. Loodan, et järgmiseks aastaks on kõik puud-põõsad ilusad.

7 comments:

  1. Kuna Sa kurtsid, et Su maa on kohati üks suur liivasoss, siis peaksid Sa eelkõige istutamisel väga hoolikalt valima taimedele sobivat kasvukohta ja vajadusel seda parandama. Mida suurema ja laiema lehega, seda viljakamat ja niiskemat mulda taim vajab. Kui arvestada, et 2 eelmist aastat olid väga kuumad ja kuivad, siis sellises pinnases olid kõik Su taimed janus, ja need vähesedki vihmad on mullast ka kõik toitained välja uhtnud. Kui Su kobarpead on lagedal kuumas päikeses, istuta nad kõigepealt ümber, kasta ja väeta oma taimi.
    Igasugu kloroosi ilmingud ja lehtede keerdumine viitavad ikkagi toitainete vaegusele, sageli on tegemist ka ühekülgse väetamisega või hoopis vale mulla pH-ga, kust taimed lihtsalt ei saa vajalikku toitu kätte, olgugi, et seda peaks seal piisavalt olema. Niiskust aitab säilitada lisaks paremale kasvukohale ka multsimine.

    ReplyDelete
  2. Nu ma ei tea, eks väetise ja niiskuse puudus võib kaudne põhjus olla küll, et siis kergemini igasugused parasiidid ja haigused pääsevad mõjule. Külm võib ka oma sõna öelda, kuid lihtsalt näljas taim peaks ikka jääma vaid kiduraks ja kahvatuks või tekkima mingi lehemuster. Seal aga on poolel taimel mingi imelik vohamine ja krous, ülejäänu on normaalne.. Võib-olla mul endal pole lihtsalt selliseid kogemusi. Ehk saaks ka kusagilt mõne spetsialisti käest nõu küsida

    ReplyDelete
  3. Toitainete puudus on küll. Egas ma pole neid väetanud, vaid kevadel mõnda kohta näpuotsaga. Nüüd on siis ,,palk,, käes! Võtan asja tõsisemalt. Hakkan peale jaanipäeva sügisväetist panema.
    No kobarpeal on küll muud mõtted peas! Ei ta taha enam see taim olla! Väetist panin, niiskust on, vilu ka on aga tema otsustab välja näha hoopis teistsugune. Aga vahva ju.

    ReplyDelete
  4. Kui see peaks mingi viirus olema, siis enam vahva pole. Ma pole küll kobarpeade haigusi uurinud, aga tundub, et sedagi tuleks teha.

    ReplyDelete
  5. Mitte ainult kobarpeast. Mitu kord oled maininud et hakkad väetist panema - edaspidi. Miks alles pärast jaanipäeva. Kui keegi on näljas, siis ikka nii ruttu kui võimalik toitu pakkuda. Kiirabiks tuleb kõne alla isegi kallimaid vedelväetisi mõnele lemmikule. On olemas ekstra kevadväetisi - suure lämmastikusisaldusega ja rohelist kasvu ergutavad. Sügisel (augustis)ei ole hea neid kasutada, vohava sügiskasvuga taimed ei talvitu hästi. Sügisväetistes on ülekaalus kaalium-fosforkomponendid. Ega need kevadelgi kahju ei tee, kuid siis ootavad taimed veel lisadopingut. Veel on nn universaalväetised, just eriti kesksuvel sobivad ja pakkidel ju kirjas millele kui palju ja millal on soovitav anda. Need mitmevärviliste graanulitega pikaajalised on suure pinna jaoks liiga kallid.

    ReplyDelete
  6. arvan ka, et ikka kohe peaks väetama kui taimed seda vajavad.
    mina näiteks mineraalväetisi üldse ei kasuta. kanasõnnik ja kompostimuld.
    ehk on võimalik kuskilt sõnnikut saada. ükskõik, kas kana-, lehma-, hobuse vms.
    kasutan kasvuhoones taimede kastmiseks sõnnikulahust. panen mingi suvalise koguse suurde veenõusse nädalaks ligunema-käärima ja siis korra nädalas kastan selle veega.

    ReplyDelete
  7. Aitäh soovituste eest! Ja mõnus, et olete toeks.
    Täna toodi 500kg sügisväetist. Nüüd vaja vaid tegutsema hakata. Tarvis veel uurida koguseid, kellele kui palju.
    Kanakakat kasutan kasvuhoones, maasikatele ja maitsetaimedele. See on hea.

    ReplyDelete